Útibeszámoló,vélemény, aktuális

Északi csodák nyomában - Finnország IV.

2018/09/26. - írta: Tari Zoltán

Kávézni pedig kell

Kávé ha kell ha nem

 

Egy külön misét mindenképpen megér a finnek kávé mániája. Ez volt talán a legelső feltűnő dolog, amit észrevettem az északi látogatásaim során, és merem állítani, hogy az egyik legmeghatározóbb élmény. Kávézni annyit jelent itt, mint szociális kapcsolatokat ápolni. Ha valaki meg akar beszélni valami fontosat, akkor meghívja a társalkodó partnerét kávézni. És innen kezdődik az egész történet különlegessége, ugyanis nem ám arról van szó, hogy gyorsan letudjuk a kávézást valami útmenti cukrászdába vagy kávézóba. A kávézás szent dolog, a szaunázáshoz hasonlóan, és mint ilyenhez a lakásunba kell hívni a barátot, ismerőst. Magyar viszonylatban is előfordul a meghívás a saját lakásba, de a finneknél ez egy rendkívül fontos momentum, ugyanis ettől a látogatástól kezdve él a barátság, vagy fordul komolyabbra a közös ügy. A meghívás része, hogy alaposan körbekalauzolják a vendéget, kínosan ügyelve arra, hogy lehetőleg minden zugát lássa a lakásnak. A hálószoba ajtaja természetesen nyitva áll, az ágy precízen bevetve, és a vendég gyakran kíváncsi a szaunára és a gardróbra is. Csak semmi takargatnivaló, hiszen kávézni jött valaki hozzánk.

 

 

 

Szertartás

 

A szertartás a nappaliban folytatódik 10-15 perc kínos vagy kellemes beszélgetéssel, puhatolózással, és percre pontosan ennyi idő áll a rendelkezésre a kávéfőző beüzemeléséig. Ez alatt semmi szín alatt nem kínálunk a vendégnek semmit, bemelegítés van, semmi komoly téma. Az idő végéhez érve a vendéglátó jelzi, hogy dolga van a konyhában, be kell lőni a kávéfőzőt, amelybe már előre be van készítve a nyersanyag, tehát egy gombnyomás csupán, ám fek kell tenni a vízforralót a teának, fel kell szeletelni a kalácsot, elő kell venni a szép kávéskészletet, tejes porcelán kancsót, cukortartó cserepet, be kell hajtogatni a szalvétát. Apropó kávéfőző... A finneknél a világ minden kávéfőző technológiája megtalálható, de döntő többségük szigorúan (!) a filteres kávéfőzőt használja, melybe az ehhez a géphez gyártott őrölt kávéra forró víz csepeg egyenletes tempóban felülről, és a kávé egy termoszba vagy melegítőlapon álló kancsóba folyik le. A finn filteres kávé nem túl erős, és enyhe pörkölésű. Szigorúan meghatározott, hogy mennyi kanál őrleményt adhatunk egységnyi vízhez. Erre mániákusan ügyelnek, főleg ha közösségi kávéfőzés zajlik. Külön erre a célra vásárolt mérőkanalak, mérőpoharak állnak a rendelkezésre. Több munka gyakorlatomon kaptam fejmosást, amiért túl erős kávét főztem le. Meg is kérdezték rosszallóan, hogy miért nem használtam a mérőeszközt. Visszatérve a vendéghez. A kávé elkészültével a beszélgetés a konyhában vagy étkezőben az asztalnál folytatódik. A kávé vagy tea kiöntése a vendéglátó feladata, és a folytonos kínálása is. A forró ital mellé mindig kell tálalni édes kalácsot, kekszet, jégkrémet, és illik valami sósat is előkészíteni.

 

Csak szépen sorjában

A kávé és édességek visszautasítása nagyon ritka és modortalan, ebben az esetben komoly okot kell találni a vendég nem fogyasztásához, illetve el kell árulni időben, hogy mit szeretne a vendég kávé vagy édesség helyett. A beszélgetés komolyabb része az asztalnál kávézás mellett zajlik, ez a hivatalos tárgyalásos rész. Ha a beszélgetés hosszúra nyúlik, a társaság visszatér a nappaliba, de az étkezés csak addig tart, amíg kávé van a csészében. Ebből adódik, hogy a finnek sok csészével isznak egyszerre lassan, ám a tempó is fontos, mivel nem hűlhet ki a kávé. A finnek nem isszák meg a régi vagy elhűlőben lévő feketét. Egy órás kávét kérdezés nélkül a csapba öntenek, és újat tesznek fel főni. A kávéztatás közösségi része hasonlóan szertartásos, és komoly felelősségteljes feladat a lebonyolítása. Az asztal megterítés, mint általában minden étkezésnél büfé asztal szerűen történik, tehát a kávéscsészék a kanállal és szalvétával feldíszítve stócokba állnak az asztalon. Fontos, hogy a csészéhez alátét, és külön süteményes tányérka is jár. Az asztalt sorban állva egy előre meghatározott irányból közelítik meg, és kínosan ügyelnek a folyamatos haladásra, az ételek kiszedésekor. A kávézás után a csészéket és tányérokat egy megadott helyre szigorúan a vendég feladata eljuttatni. Az első hivatalosabb finn látogatásom során egy nap során annyiszor kávéztam, ahány családdal találkoztam, ahány vendéglátóm volt, és ahány közösségi programon vettem részt. Emiatt volt, hogy nyolcszor kávéztam, ami legalább 16 csésze kávét, és 16 szelet süteményt jelentett. Mondanom sem kell a finnek reggel 6-tól este tízig szemrebbenés nélkül lefőzik a kávét a vendéglátásokhoz. Néhány nap után egész éjjel a plafont bámultam a kávés mámoromban.

 

Tari Zoltán

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://utonallas.blog.hu/api/trackback/id/tr514265227

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása