Útibeszámoló,vélemény, aktuális

Új életem északon - Finnország XXII.

2018/05/05. - írta: Tari Zoltán

Gyalog jött véndégek

 

 

Menekültáradat

 

Európa egyik legnagyobb kihívásává a tömeges bevándorlás vált a 2015-ös évektől, amikor százezrek érkeztek rövid idő alatt főleg Európa nyugati részébe. A célországok között elsősorban Németország és Skandinávia lett, habár északon nem volt újdonság a bevándorlók nagy száma. Svédország több évtizede kezdte el tudatosan beengedni az országukba a különböző hátterű külföldieket, mivel a népesség drasztikus csökkenése kihívások elé állította az előregedő országot. A döntésük hátterében rejlő ideológia a sokszínű társadalom és a befogadás elve mentén rendeződött. A bevándorlás itt északon is sokféle jogcímen történik. Klasszikus formája a munkaerő beáramlás, illetve a házaság által történő bevándorlás. Emellett a nemzetközi segélyszervezetek által felállított kvóták általi érkezés is régóta zajlik. A 2015-ös történések különlegessége abban állt, hogy hirtelen nagy tömegben érkeztek hivatlanul menedékkérők, akiket nehezen tudtak ellenőrizni egyenként, így akadnak olyanok, akiket mostanra sikerült végleg regisztrálni. A közel negyven éves tapasztalat miatt azonban a északiak azonnal integrációs kurzusokat indítottak a regisztráltak részére, és a nyelvtanulás és kulturális oktatás miatt tömegeknek sikerül rövidebb-hosszabb idő alatt nyelvet elsajátítaniuk, valamint szakmát tanulniuk.

 

Külföldiek északon

 

Finnországban a bevándorlás ugyan rövidebb ideje zajlik, és arányaiban kevesebb embert fogadtak be, de az ország fejlődésének köszönhetően az utóbbi években itt is szép számmal érkeztek. Jelenleg kb. 200.000 külföldit jegyeznek az 5 és fél milliós országban. A külföldiek többsége nagy városokban délen tartózkodik. Véleményem szerint a svédekkel ellentétben a finnek jobban a kezükben tartják a gyeplőt, és megkövetelik a nyelvtanulást az ide érkezőktől. Ehhez megfelelő oktatást is biztosítanak, és keményen fellépnek a gyanús alakokkal szemben. A svédeknél az utóbbi három év tömegei miatt alakultak ki problémák, és lelassult az ügyintézés és az integráció. Emellett én úgy látom, hogy a svédeket kevéssé izgatja a téma, megpróbálnak nem tudomást venni a történtekről. Egyrészt az ideológiai háttér tompítja az ellenérzéseket, másrészt munkaerőre, társadalombiztosítási befizetőkre van szükségük, ha nyugdíj ellátást szeretnének. Mind a svédeknél és a finneknél a szegényebb réteg elégedetlen, és ad hangot ennek, vagy csatlakozik valamilyen radikális ideológiájú csoporthoz.

 

Menedékkérők

 

Itt északon, amit láttam az egész történésből, az az utcán megszaporodott fiatalok száma volt a közel-keleti térségből. Ők átmeneti szállásokon várakoztak a regisztrációs idő alatt, ami itt két évet vett igénybe. Ez alatt nem hagyhatták el lakhelyüket, étkezést kaptak, valamint zsebpénzt telefonálásra, dohányárura. A pénz feltételhez volt kötve: meg kellett jelleniük hetente többször a kötelező programokon és nyelvórákon.  A kényszerközpontok környékén nagyobb volt a feszültség, mivel idegen kultúrájú emberek nagy tömege árasztott el egy-egy városrészt. A fiatalok elég rossz körülmények között laktak a zsúfoltság miatt, és előfordult egy-egy konfliktus is. Mégis összességében a lakosság türelmesen fogadta az újakat, és sokan barátkoztak is velük, meghívták őket magukhoz vagy közösségükbe. Számos párkapcsolat is jött létre. Sajnos a bevándorlók közül kis számban vissza is éltek egy-egy lehetőséggel, és történtek néhány helyen erőszakos események. Hallottam viszont olyan finn hölgyekről, akik kapva kaptak a lehetőségen és alkalmi kapcsolatokat létesítettek szórakozásból többükkel is, vagy kihasználták a fiatalokat. Több idős hölgytől olyat is hallottam a híreket kommentálva, hogy őt vajon miért nem próbálta elkapni egyik sem…

 

Tari Zoltán

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://utonallas.blog.hu/api/trackback/id/tr9413894074

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása