Útibeszámoló,vélemény, aktuális

Új életem északon - Finnország XXIII.

2018/05/12. - írta: Tari Zoltán

Szomszédolóban

 

Szomszéd országokban

 

A szomszédos országokba való látogatásoknak meg van a maguk romantikája és szigorú menetrenddel működnek, melyek évtizedek óta változatlanok, és kötelező elemei a finn életnek. A szomszédoláshoz tartozik a Tallinba történő kompos átruccanás alkoholszerzés céljából, a Stockholmba történő kabinos többnapos utazás tánccal, pezsgővel, szerencsejátékkal, a svéd határon történő shoppingolás az IKEA és környékén, a Norvég fjordnézés és lazacfogás, és a Szentpéterváron töltött egynapos nézelődés. A látogatások legfontosabb célja valamilyen termék/ek beszerzése áron alul, vagy az országban elérhetetlen dolgok vásárlása. A szomszédolós utaknak gyakran csúnya véget ér sokak számára.

 

Az alkoholúton Tallinban

 

A kötelező észtországi utak a két főváros közötti kompjárattal kezdődnek, melyre elég olcsón lehet jegyekhez jutni. A kompot nem hagyományos értelemben kell elképzelni, ugyanis a Tallin felé tartó monstrumokra százak férnek fel kocsistul vagy kocsi nélkül, éttermek, büfék találhatók több szinten, játéktermek, alkohol diszkont boltok sorakoznak a hatalmas tereken. A néhány órás útra oda-vissza főleg olyanok érkeznek, akik célja az olcsó duty free alkoholok beszerzése a hajókon, vagy a kikötőből. Az utazás lehet azonnali menettérti út, de egyre többen töltenek el egy napot Tallinban vásárolgatva, étteremben vagy városnézéssel. Sokan néhány napot is eltöltenek a hotelek egyikében. Az én látogatásom több napos volt, és alkalmam volt szétnézni a gyönyörű kis balti városban, amelynek középkori belvárosában számos templom, műemlék és étterem található. Viszonylag olcsó ország, sok látnivalóval, és alkoholturizmussal. A finnek a visszafelé úton hozták is a formájukat, szinte minden mellékhelyiség tele volt okádva a hajón, és sokan négykézláb próbálták megtalálni helyüket a panoráma teraszokon. Ami közös volt a tömegben, az a hatalmas mennyiségű alkohol kézipoggyász volt bőröndökben, guruló alkalmatosságokban és a gyomrukban.

 

Gyűlölt barátainknál

 

A másik híres-hírhedt komp útvonal Stockholmba vezet, ahová Helsinkiből és Turkuból is indulnak hatalmas kompok a Balti-tengeren. Ezek a hajók az észtnél is sokszor nagyobbak, mivel a kajüthotel több mint tíz szinten helyezkedik el különböző árú és nagyságú szobákkal. Az éttermek, bárok játéktermet sorát, néhol úszómedencék vagy tánctermek váltják fel. A fedélzeten panorámateraszokon lehet gyönyörködni a tengerben és a szigetvilágban. Ennek a kétnapos kompútnak a lényege maga a hajókázás élménye, az éttermi étkezések, szerencsejáték, tánc és italozás. A hajó Ahvenanmaan (Aland) keresztül érkezik Svédországba, és egy rövid Stockholmi tartózkodás után éjjel tér vissza Finnországba. A kompon élőzene van este és éjszaka, százak játékgépeznek vagy kaszinóznak. A legérdekesebb számomra ezen az utazáson az volt, hogy korra, nemre és társadalmi helyzetre tekintet nélkül mindenki játékgépezett, és belevetette magát a nem túl olcsó éttermi menübe és bárkínálatba. Egy hatalmas kínai csoport biztosította a táncteremben a hangulatot. A kilátás egész nap gyönyörű volt a hajó legfelső szintjéről.

 

Dohányzacskók az IKEA mellől

 

A másik svéd utazás Haparandába történik az északi határnál, ahová a svédek kiváló üzleti érzékkel helyeztek el pontosan a határra egy IKEA áruházat, mely két nyelven szolgálja ki a vásárlókat. Az áruház mellé ugyancsak pontosan a határra egy plázát is felhúztak, ahol mindkét ország üzletei egyszerre megtalálhatóak. Haparanda-Tornio egyébként a világon egyedülállóan a határon átívelően mindenben együttműködő kettős város, mely fejlesztésében figyelembe veszik a határ túloldalát is, így uszodából csak az egyik városban van, és közösen használják. Buszpályaudvar is közös használatú, mint minden közintézmény. A finnek azonban a leginkább egy termék miatt látogatnak a határra, ez pedig a nuuska nevű dohánytermék. A termék olyan filteres dohány, melyet a használó a szájába tesz a felső ajka alá csúsztatva. A nikotin a nyállal oldódik ki, és dohányzás érzését biztosítja láthatatlanul, tehát munka közben is használható. A nuuska Finnországban tiltott termék, így csak Svédorszából szerezhető meg, és mint minden tiltott dolog, ez is nagy népszerűségnek örvend.

 

Tari Zoltán

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://utonallas.blog.hu/api/trackback/id/tr7913914244

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása