Útibeszámoló,vélemény, aktuális

Új életem északon - Finnország XVI.

2018/04/04. - írta: Tari Zoltán

Őslakosok északon

 

Számi őslakosok

 

Az első északi nyaram legkülönlegesebb eseményére július hónapban került sor, amikor ellátogattam néhány barátommal Norvégia legészakibb részére, amelynek Finnmark a neve. A norvég Lappföld Finnország és a legészakibb fjordok közt elterülő hegyvidék, amelyet kettészel a Teno folyó, a világ egyik legismertebb lazac lelő helye. A hegyes vidék kies tundra dombokból áll, melyet a helyiek tunturinak neveznek. Ez az északi számik élettere, akik Európa egyetlen őslakos népcsoportja, réntartó nép, akiknek a nyelve a finnugor családhoz tartozik, és akik négy ország területei között éltek nomád vándorló életmódot a huszadik század második feléig. A népcsoport korábbi élettere egész Finnország volt, azonban a különböző törzsek közötti harcok során életterük északra szorult. A réntartás miatt fontos a legészakibb régió, mivel a nyár végén a szúnyogok támadásai elől a rén csorda minél északabbra próbál elhúzódni. A számik békés nomád népcsoport, akik felvették a kereszténységet, de természetközeli életmódjuk miatt a szabadság fontos életelvük, és ezért természeti hitviláguk is eleven. Sajnos a skandináv országok erőteljes nyomása beilleszkedésükre sok sebet és identitás vesztést okozott számukra. A számi gyerekek internátusba kényszerítése, anyanyelvük oktatásának korábbi megtagadása és népviseletük elvétele miatt ma sokan titkolják számi származásukat, vagy nem foglalkoznak vele. Az utóbbi évtizedek kisebbség védelmi törvényei miatt azonban többen újra elkezdték hagyományörző életmódjukat feleleveníteni.

 

Számi konferencia

 

A számi keresztények nyári konferenciájára érkeztem meg barátaimmal, és jelentkeztem önkéntesnek, mivel szerettem volna segíteni ennek a népcsoportnak, amikor hallottam történetükről. Az egyhetes rendezvény egy hatalmas, többszáz férőhelyes sátorban került megrendezésre, mely a skandináv országok hagyományosan közkedvelt nyári fesztiváljainak elengedhetetlen helyszíne. A nomád élményt a sátorkemping, a folyóparti szaunák, a sátorétterem és kávézó, a leveságyúkban készülő ételek füstje és a közeli iskolai szállás maradéktalanul biztosítja. A finnek program iránti lelkesedése a festői környezet és a közeli határ mellett az élő televíziós közvetítésnek, és a szervezők sorában lévő finneknek is szól. A sátorállításokban vettem részt önkéntesként, és besegítettem a konyhai munkákba is. A számi hagyományos dobbal történő performansz, a jojkázás, és a zenei koncertek feljthetetlen élményt nyújtottak a lenyűgöző paradicsomi vidéken. Kissé ugyan hűvös volt, különösen az éjjel pár fokra gondolva, de a friss levegő, a hatalmas folyók és hegyek igazi kikapcsolódást biztosítottak. A túlparton legelő rénszarvasok, az éjjel is sütő nap, a méregzöld természet, a folyóparti szaunázások miatt örökre szívembe zártam Finnmarkot.

 

Tari Zoltán

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://utonallas.blog.hu/api/trackback/id/tr413810760

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása