Útibeszámoló,vélemény, aktuális

Új életem északon - Finnország IX.

2018/03/12. - írta: Tari Zoltán

Moss, alkoss, rendezd be

 

 

Takaríts vidáman

 

Az új országba való érkezés kezdeti nehézségei sokak számára pontosan azért tűnnek elviselhetetlennek, mivel nehéz feladni a saját neveltetésből, kultúrából adódó beidegződéseket az újért, és rugalmasságot igényel hozzászokni valamihez, ami eddig szokatlannak tűnt volna. Sokszor szembesültem az első évben azzal, hogy a finnek bizonyos szokásai kifejezetten zavarnak, vagy teljesen logikátlannak, ésszerűtlennek vagy feleslegesnek tűnnek. Ezek közé tartozik például a takarítási és szőnyegmosási mánia, a lakberendezési megszállottság, valamint az ablakpucolás. Az északi emberek a hosszú tél miatt nagyon sok időt töltenek a lakásukban, és ezért a lakberendezés a mániájuk és az ételek után a második keresleti cikk számukra minden, ami a lakásdekorálással vagy felújítással kapcsolatos. Nemhiába az IKEA a skandináv életmód egyik legfontosabb kifejezője, zászlóshajója. A különböző évszakok, ünnepek, szezonok rendkívüli módon számon vannak tartva, mivel ezekhez különböző díszek, színek, szokások, ételek tartoznak, és a lakást a szezonnak megfelelően átrendezik, díszítik, és persze előtte alaposan takarítják. A heti rendszerességű nagytakarítás persze nemcsak a finneknél van jelen, viszont az biztos, hogy rendkívül sok időt fordítanak alapos takarításokra, és az ünnepek kedvéért még intenzívebb a takarító kedv. A rendrakás ráadásul általában függönycserékkel, a szoba átrendezésével, teljes színcserével járhat. Előkerülnek újabb gyertyák, lámpák, egész szőnyegkollekció tűnhet el, és jöhet a helyére egészen más. És persze ablakokat mosnak minden ünnepre, vagy ha messziről jön látogató. Nincs ebbe semmi különös, de a módja ahogy ezt teszik, nagyon furcsa. Mindenki részt vesz a munkálatokban pontos időbeosztással és tervezéssel, jó előre megkomponálva a kalákában végzett munkát. Nem ritka, hogy egy-egy ilyen takarítás, költözés, közös udvarrendezés népünnepély számba megy közös főzőcskézéssel, kávézgatással. Jelentkezni lehet ilyen közös munkákra, és meglepetésemre népszerű a közös ingyenes munka.

 

Szőnyegtisztítás!!!

 

A szőnyegtisztítás, igen, amikor először hallottam róla, azt hittem viccelnek. Amikor a sokhónapos tél végleg véget ér, és végre néhány napra, hétre(!) ragyog a napsütés, a jó finn ember mit csinál? Összeszedi a szőnyegeit, melyből legalább három nagy készlet van plusz kisszőnyegek, és kihordja kocsival egy vízpartra, amely csak erre a munkára van előkészítve rámpákkal felfüggesztésekkel, vízmerítőkkel profin megoldva. A családtagok, barátok pedig órákig csutakolják mossák a szőnyegeket, mintha ez lenne a nyár legszebb dolga. Valószínű azért, mert ez így is van. Szőnyegmosó idő van. Egyszer egy évben… A szoba többi tárgya is sokféle, és sokszor kerül különböző szekrénykékbe, tároló helyiségekbe, melyek a finn lakás alapvető tartozékai. A rengeteg lámpa és gyertya, és égősor, és kandelláber, és csillár és állólámpa és műgyertya a tél fénytelenségét kívánják ellensúlyozni, ezért bőségesen használják. Az ülőalkalmatosságok kárpitjai cserélhetőek, ezért mindig más színekben pompázhat a nappali. A nappali az élet középpontja, ezért számos bútor és dísz segíti, hogy kényelmes és otthonos legyen. A hálószobák általában kicsik, és csak alvásra használják őket, használaton kívül gyönyörűen rendezetten, a benne lévő ágy bevetetten, nyitott ajtóval várja a látogatót. A vendégnek látnia kell a hálószobát, és be is szokták tuszkolni őket minden helyiségbe. Ráadásul a függönyök is áttetszőek az ablakon vagy nagyon keskenyek, alig takarnak valamit, mivel nincs takargatnivaló. Az más kérdés, hogy nem is néznek be feltűnően kívülről, ez nem szokás. Nem nézik a szomszéd dolgait, látják, tudják, érzik, és habár őrülten irigyek, azon fáradoznak, hogy a saját javaik láthatóak legyenek mindenki számára, akik nem néznek be.

 

Tari Zoltán

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://utonallas.blog.hu/api/trackback/id/tr113734392

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ez vagyok 2018.03.15. 17:35:31

A ház fokozott tisztántartása télen nálam sem egy elvetemült dolog. Télen én is itt Magyarországon sokkal nagyobb hangsúlyt fektetek erre. Többször mosom fel a vizes porszívóval a padlószőnyeget és például az ülőgarnitúrát is többször porszívózom, törlöm át nedves ronggyal. Az ablakokat is gyakrabban mosom. A fényfűzéreket a házon kívül is és belül is már december elején beüzemelem és csak február végén szedem le, kizárólag a fény miatt. Ebben sem látok semmi különöset. Nyilván ott ez hosszabb ideig tart.

Ez vagyok 2018.03.15. 17:37:39

Elolvastam az összeset, nagyon tetszett :)
süti beállítások módosítása