Útibeszámoló,vélemény, aktuális

Új életem északon - Finnország VIII.

2018/03/08. - írta: Tari Zoltán

Függőségek finn módra

 

Szauna és füstös ízlés

 

A régi időkben a szauna az egyetlen mosakodási lehetőség volt, mely külső szauna lévén fatüzelésű volt, és a folyóról hordták a vizet a gőzhöz és a mosakodáshoz. A vödrökből a vizet magukra öntve tisztálkodtak az emberek két szaunázás között. Az erdei munkások használták sűrűbben a szaunát, mivel a hidegben dolgoztak kinn. Érdekesség, hogy az Oulu közelében található Turkansaari néprajzi múzeumban és skanzenben még ma is látható erdőmunkás szauna, ahol volt egy nagyobb helység a lovaknak is, akik ugyancsak át voltak fagyva az erdei munkától, és használták a gőzt. A finnek furcsaságai közé tartozik a mindenféle fekete ételszerűség, a füstös íz és illat használata. Ezek a kátrány kinyerési munkálatokból készült ízek és illatok hozzátartoznak az itteni emberek ízléséhez. A sózott cukroknak, édességeknek hatalmas keletjük van, amellett is, hogy a normál sós ételeket alig sózzák egészségügyi megfontolásból. A sózott lakrica nevű cukorka sokféle változatban a finnek igazi nagy kedvence. A nálunk medvecukorként ismert régi édesség változatai igen markáns ízvilágot képviselnek. A szalmiák cukrok ugyanebbe a kategóriába tartoznak. Ezekből a fekete, magyarok számára elviselhetetlen ízű cukrokból még jégkrémekbe, csokoládékba is tesznek. A fekete ételek közt vannak a kátrányos öntetek, kátránylikőr, a füstös illatú szaunacseppek, a füstszagú samponok, szappanok. A füstös sampon után egy napig olyan érzése van az embernek, mintha tábortűz után nem mosott volna hajat és nyűglődik a kosztól.

 

Függőségekről

 

Az itteni emberek furcsaságait még lehet hosszan ecsetelni, és fogom is, de most a függőségeikről egy keveset. A finnek köztudottan iszogatósak, és ezt nem is szokták tagadni, nehéz is lenne… Ami viszont szembetűnő, hogy az elmúlt száz évben számtalan törvénnyel próbálták megfékezni az alkoholizmust. Az egyik ilyen törvény a huszadik század első felében a teljes alkoholtilalom volt, amelyet néhány évig tudtak csak fenntartani, és aminek a hatására a szeszcsempészet felvirágzott a környező országokból, és a fekete ügyletek arzenálját indította el. A tilalom hatására olyan mértékű alkohol üzlet és alkoholizmus jelent meg ami a mai napig hírnevet szerzett nekik. Manapság pontosan ezért is külön alkohol üzletben lehet csak meghatározott körülmények között a szerekhez jutni. Az országot behálózó üzlet rövid nyitvatartással elérhető 18 éven felülieknek. Az állami adók magas volta miatt drága üzletben az egész világról megtalálható a legjobb alkoholtermék választék. Sajnos ezzel együtt is az alkoholfogyasztási kultúra vagy kultúrálatlanság a magányos nagy adagban történő gyors fogyasztást preferálja. Másik függőség a kávé, mely ugyan északi gyenge filteres lefőzésű, ám ebből egyszerre több pohárral is megisznak, ráadásul óránként. Egészen estig fogyasztják, és gyakori, hogy valahonnan hazaérkezve este bekapcsolják a kávéfőzőt… Ez egészen sokkoló volt számomra. Késő esti kávézgatás kilenckor vagy akár tízkor… Nincs az a kávémennyiség ami elég lenne egy háztartásban, pláne ha vendégek érkeznek. A harmadik komoly függőség a szerencsejáték. Minden valamire való szupermarketben, kioskban, kis közértben található legalább két játékgép, még Lappföld legeldugottabb zugában is. Ez is állami monopóliumhoz kötött, viszont a bevétel nagyobb részét rehabiltiációra, tehát egészségügyre költik. Így a jelszó: Finnország mindig nyer, sokakat buzdít állandó játékra.

 

Tari Zoltán

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://utonallas.blog.hu/api/trackback/id/tr8713725178

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ésszelteli 2018.03.13. 08:55:49

A történet érdekes de egy kiegészítéssel élnék, nem vagyunk a finnekkel rokonok, ezt ők már kivették a tankönyveikből a 2000-es évek elején.A ragozónyelv és néhány száz szó nem bizonyítja semmilyen szín alatt.Azt sem lehet tudni ki vette át kitől a szavakat....Van olyan nyelv amellyel több a közös szavunk.... 1821-ben az osztrák császár egy leiratot küldött a kancelláriának, amiben az szerepelt, hogy találjanak ki a magyaroknak egy törtlnelmet..... utána indult be a hamisítás.2004-ben amikor beléptnk az európai unióba minden csatlakozó országtól kértek egy történelmi összefoglalót, na mi is vittünk egy finnugorosat, nagy volt a felháborodás, mert az Akadémia megfeledkezett, hogy a külföldieknek is vannak akaémiáik és tudósaik, újra kellett írni, olyan írta újra aki kilépett az Akadémiából de több külföldi egyetemen is tanított. További sok sikert a Finnorsági tartózkodásodhoz!
süti beállítások módosítása