Útibeszámoló,vélemény, aktuális

Új életem északon - Finnország VI.

2018/03/05. - írta: Tari Zoltán

Tanulás tanulás tanulás

 

Tanulás, mint munka és mint szabadidő

 

Az utóbbi néhány év a tanulásról szólt, amit véresen komolyan vesznek a finnek, mint ahogy minden mást is. Ez egy teljes idős foglalkozás, mely maximálisan támogatva van, legyen az rövid kurzus, vagy egyetemi képzés. Emellett egyházi közösségekbe találtam barátokra a teológusi végzettségem miatt is. Részt veszek aktívan a finn-magyar baráti kör életében, valamint vállaltam önkéntes munkákat szabadidőmben, ezzel is mintegy törlesztve a befogadást és a támogatást. Az élet itt sokkal lassabb, csendesebb, több idő van elmélkedni, télen aludni, nagy sétákat lehet tenni a természetben, biciklizni, az erdei házban szemlélődni, úszni, szaunázni, bogyókat szedni az erdőben. A természet egész évben friss és elérhető távolságba van, belóg az ablakon. Az itteni kedvelt elfoglaltságok közé tartozik a munka utáni esti tanulás. Ezek kurzusközpontokban zajlanak csoportokban, tanári vezetéssel. Sokféle kurzus közül lehet választani, és mindenki előtt nyitott, a létszámtól függően. Zömében azt tapasztaltam azonban, hogy az esti hobbikurzusokra inkább idősebb hölgyek járnak. A hobbicsoport új nyelvet tanul együtt, énekel kórusban, táncol, zumbázik, vagy éppen valamilyen országról, kultúráról hallgat előadásokat. A kurzusok félévesek, és heti egyszer 1-2 órásak, és többnyire 50 euró körüli az áruk. Sokan járnak egyetemi kurzusokra is a fiatalabbak közül, a nyitott egyetem nevű programon keresztül. Rengeteg civilszervezet működik az országban, a legkülönfélébb témákban. Ezeknek a gyűléseire és programjaira is sokan járnak rendszeresen és komolyan. Természetesen a fiatalabbak és középkorúak javarésze sportol, sokan kocognak, edzőterembe járnak, társas sportot végeznek és természetesen féléven át síelnek. A síőrületet nagyban segíti a települések körüli több tíz vagy százkilométeres gondozott, kivilágított erdei sípálya, amin normál síelés mellett cross-country sífutást is lehet űzni.

 

Szauna és mökki

 

A finnek egész évben képesek a szabadidős hétvégi házukban lenni a munkaidejük közötti szabad napokon. Tudni kell azonban, hogy a hétvégi ház, a mökki inkább nyári elfoglaltság volt korábban. Olyan időtöltés, ami egyben életforma is. Az erdőben, távol a nyüzsgéstől a finnek régóta építenek szaunákat, mely mellé pihenőszobát is kialakítottak valamilyen víz partján. A mökki lényegében a szauna volt a szobával. Ebből alakultak ki aztán a legkülönfélébb nyaralóházak. A sztenderd áram és vízellátás nélküli erdei házikó külső szaunával és külső budival a kedvenc, mivel ennél a tipusnál a természetközeli teljes kikapcsolódás a cél. Persze sokan építenek luxusnyaralókat és egyenesen villákat is manapság. Több családnak az ország különböző pontjain van többféle nyaralója, külön nyárra és őszre vagy télre. A belföldi síturizmus kifejlődésével sokan építenek rusztikus faházakat síparadicsomok közelében. A mökki életmód középpontja a szaunázás, mely egész napos elfoglaltsággá is növelhető, a rituális tűzrakással, a többszöri gőzöléssel, úszással, kolbászsütéssel, palacsintasütéssel, a ház körüli munkálatok elvégzésével, kertészkedéssel, és erdei bogyó és gombaszedéssel. Amikor el akarnak vonulni egyedül vagy párban, a legjobb választás az erdei szauna. A szaunát tanulni kell művelni és élvezni. De erről később…

 

Tari Zoltán

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://utonallas.blog.hu/api/trackback/id/tr9713718180

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása